وحشت امرالله صالح از برخورد راکت در اطراف ارگ

 

 

 

کاخ ریاست جمهوری افغانستان، در روز نخست عید قربان، گواه فرود آمدن سه موشک در اطراف ارگ بود. این موشک ها در هنگام ادای نماز عید بر اطراف کاخ ریاست جمهوری افغانستان فرود آمد. اما وحشت امرالله صالح از برخورد موشک ها دیدنی ترین بخش این مراسم را شکل میداد. تا هنوز مسؤولیت این حمله را فرد یا گروهی به دوش نگرفته است؛ اما وزارت داخله ی کشور میگوید که این موشک ها از منطقه ی پروان سوم شهر کابل پرتاب شده بود. معمولن مسؤولیت چنین حمله های موشکی را همواره گروه داعش و یا هم طالبان به دوش میگیرند، اما تا هنوز هیچ یک از گروه های یاد شده در مورد این حمله ابراز نظر نکرده اند.

 

رییس جمهور غنی، در نخستین روز عید قربان، برای معاینه ی قطعه تشریفات کاخ ریاست جمهوری رفت. پس از معاینه ی قطعه تشریفات به نزد اشتراک کننده ها در مراسم نماز بود و آنان را خوش آمد گویی گفت، با موتر زرهی ضد گلوله اش وارد جایگاهی شد که قرار بود نماز عید قربان در آنجا ادا شود، رییس جمهور در جمع از سیاستگران ارشد کشور حضور یافت و در مراسم ادای نماز اشتراک ورزید. حامد کرزی رییس جمهور پیشین، عبدالله عبدالله رییس شورای مصالحه ی ملی، امرالله صالح معاون نخست رییس جمهور و بیشتر چهره های سیاسی و مطرح افغانستان در مراسم ادای نماز عید قربان در یک صف قرار گرفتند و نماز عید را ادا کردند.

 

برای نخستین بار، امسال نماز عید قربان به امامت یک نظامی ارتش ادا شد، حکومت این عید را به نام عید سرباز نام گذاری کرده است و هدف از نامگذاری این عید به نام نظامیان را اعلام پشتیبانی از نیروهای امنیتی و دفاعی کشور که در نبرد با طالبان قربانی میدهند اعلام کرده است. پس از آغاز مراسم ادای نماز عید، همه ر مشغول ادای نماز بودند که در رکعت دوم نماز، سه موشک از مکان نا معلومی بر اطراف کاخ ریاست جمهوری پرتاب شد. این موشک ها در اطراف کاخ ریاست جمهوری اصابت کرد، اما دیدنی ترین منظره این عید، وحشت امرالله صالح، از برخورد موشک ها در اطراف ارگ بود، عبدالله عبدالله نیز از برخورد این موشک ها وحشت زده شده بود، اما هیچ یک از سیاسیون مشمول رییس جمهور غنی و حامدکرزی رییس جمهور پیشین از جا تکان نخوردند و تصمیم به قطع جریان نماز نگرفتند؛

 

پس از مصافحه و عید مبارکی، رییس جمهوری افغانستان با جمعی از سیاستمداران و اراکین نظام در برابر کمره ظاهر شدند. او پیامش را به گونه ی واضح برای مردم افغانستان ارایه کرد و از تمایل نداشتن طالبان به روند صلح سخن گفت. رییس جمهور در این بیانیه ی 45 دقیقه یی اعلام کرد که طالبان هیچگونه اراده ی برای تأمین صلح در کشور ندارند و فرستادن هیأت بلند پایه ی حکومت به قطر نیز به منظور اتمام حجت بوده تا به اراده ی حکومت برای تأمین صلح در افغانستان شکاکیت به میان نیاید، رییس جمهور گفت که موقف گیری های پسین طالبان در قطر نشان میدهد که این گروه هیچ گونه تصمیمی برای رسیدن به صلح ندارد. رییس جمهور گفت: “متأسفانه طالبان هیچ تصمیمی برای تأمین صلح در کشور ندارند؛ فرستادن هیأت بلند پایه ی جمهوریت به قطر تلاشی برای اتمام حجت بود، تلاش کردیم تا به جهان نشان دهیم که حکومت افغانستان تصمیم به صلح دارد و برای تأمین صلح در کشور قربانی های زیادی داده است. اما آن طرف هرگز آماده نیست تا از این روند پشتیبانی کند.”

 

رییس جمهور غنی میگوید که جنگ کنونی برای بقای افغانستان است و این جنگ به منظور عزت و شرف مردم افغانستان صورت میگیرد. به نقل از رییس جمهوری کشور، حکومت تمایلی به جنگ ندارد، اما برای حفظ دست آوردهای موجود و نظام کنونی باید جنگ ادامه پیدا کند و در شش ماه آینده وضعیت افغانستان تغییر خواهد کرد. محمد اشرف غنی می گوید: “تنها جنگ حفظ نظام نیست، بلکه جنگ حفاظت از زنده گی، ملکیت و این خاک است، جنگ حفظ هر کار و بار بزرگ و کوچک است، محافظت از نظام و ملکیت هر دو یکی است، این دو را نمیتوان از یکدیگر جدا کرد؛ آنانی که برای دفاع از نظام، ملکیت و زنده گی شان آماده ی مبارزه هستند، اینجا حضور دارند. ما آماده هستیم که از همه استفاده کنیم اما همه حرکت ها باید در چوکات دولت باشد.”

 

رییس جمهور غنی بار دیگر تأکید می کند که اسلام آباد با حکومت افغانستان و گروه طالبان بازی دو گانه را روی دست گرفته است. به باور رییس جمهوری کشور، همه مقام های پاکستانی، در پشت سر طالبان میگویند که این گروه وحشی ترین هراس افگنان روی زمین هستند، اما بر عکس از طالبان پشتیبانی می کنند و از این گروه دفاع میکند. محمد اشرف غنی می گوید: “در پشت پرده هر مقام پاکستان می گوید طالبان وحشی هستند، عمران خان میگوید که طالبان هم مانند مجاهدین با هم درگیری می شوند، رهبران دیگر آن کشور میگویند که هیچگونه نفوذی بر طالبان ندارند تا آنان را به میز گفت و گو بکشانند. این پیام واضح است، در تاشکند دیدید که این پیام به گونه ی واضح به ما داده شد، یا این که میگویند آمدن طالبان برای پاکستان خطر جور میکند، در واقع پاکستانی ها برای ما نظام طالبانی میخواهند، اما به خود هرگز چنین چیزی را ننمی خواهند، آیا کدام سیاستمدار پاکستانی آماده است که نظام طالبانی در اسلام آباد حکمفرما شود، قانون اساسی ما اسلامی ترین قانون جهان است، طالبان را به خود بخواهید نه برای ما، برای ما میگویند که به هیچ وجه رسیدن طالبان به قدرت به نفع پاکستان نیست، اما بر عکس، رسانه های پاکستانی از گروه طالبان حمایت میکنند.”

 

رییس جمهور بار دیگر از روابط دیرینه ی طالبان با گروه های شورشی پرده برداشته و تأکید دارد که شورشیان طالب در کنار شبکه ی القاعده، لشکر طیبه و جیش محمد، در نبردهای افغانستان حضور فعالانه دارند؛ رییس جمهور از طالبان میخواهد که در مورد روابط پنهانی شان با گروه های هراس افگن منطقه یی و بین المللی به مردم افغانستان وضاحت دهند. رییس جمهور غنی می گوید: “مناسبات تان با جیش محمد، لشکر طیبه و القاعده به چه اساس بنیاد گذاشته، چه تعهدات سری با آنها دارید، شما ادعا داشتید که ما مناسبات بین المللی داریم، حالی مناسبات ما با جهان تغییر کرده و تمامی خارجی ها از افغانستان برآمده اند. حال زمان پاسخ دادن طالبان فرا رسیده است. اگر افغان هستید، در چوکات افغانیت یکجا شوید و اگر ترجیح میدهید که این خاک مقدس و مردمش را به بربادی بکشانید و زنده گی را از مردم افغانستان بگیرید این حق را به شما نمیدهیم.”

 

انتظار می رفت گروه طالبان در روزهای عید قربان، اعلام آتش بس کنند، اما سخنگویان این گروه در تویت های پیهم شان تأکید کردند که رهبری این گروه در قطر هیچ گونه تعهدی مبنی بر تأمین آتش بس در روزهای عید به حکومت افغانستان نداده و ممکن که نبرد در برابر نیروهای امنیتی و دفاعی کشور در روزهای عید نیز ادامه یابد.

 

در حال حاضر حکومت افغانستان به این باور است که مردم این کشور در کنار نیروهای امنیتی و دفاعی شان ایستاده اند و هرگز به طالبان و دیگر گروه های تروریستی اجازه نمیدهند تا از خاک افغانستان استفاده ی سو کنند. رییس جمهور غنی همچنان گفته است که حکومت از این پس بر بنیاد گفته های رهبری طالبان تصامیم جدیدی روی دست خواهد گرفت و مسؤولیت تمامی عواقب نا گوار این تصمیم گیری ها به دوش طالبان خواهد بود. زیرا این گروه تلاش کرده است با استفاده از گزینه ی نظامی در برابر اراده ی مردم افغانستان بایستد. در حال حاضر افغانستان وضعیت نا هنجاری را پشت سر میگذراند و طالبان نیز حمله های شان را در برابر حکومت افغانستان گسترش داده اند.

 

همزمان با این، حکومت افغانستان در روزهای پسین، گواه روابط پُر تنش با اسلام آباد بوده است. پس از آنکه دختر سفیر افغانستان در اسلام آباد ربوده شد، حکومت افغانستان نیز تصمیم گرفت تا تمامی اعضای مأموریت دیپلوماتیک افغانستان در اسلام آباد را دوباره به کابل فرابخواند و اسلام آباد نیز در اقدام مشابه سفیرش از کابل را بیرون کرد. اکنون باورها بر این است که کابل و اسلام آباد روابط پُر تنشی را پشت سر میگذراند و عامل این گونه رویکردها استخبارات پاکستان است.

 

از سوی هم پاکستانی ها باورمند هستند که دختر سفیر افغانستان در پاکستان از سوی دستگاه استخبارات هند ربوده شده است؛ در کنار آن شماری از رسانه های هندی نگاشته اند که در حال حاضر پاکستانی ها برای طالبان فرصت های استثنایی را فراهم کرده و در تلاش هستند تا در کمترین فرصت این گروه به قدرت برسند. حضور بیش از 300 نظامی پاکستانی و همچنان 7500 جنگجوی لشکر محمد در صفوف طالبان، به وضاحت نشان میدهد که در حال حاضر افغانستان با نظامیان پاکستانی و حکومت ملکی آن کشور در نبرد مستقیم و رو در رو قرار گرفته است.

 

آمارها از آن سوی مرز نشان میدهد که در حال حاضر اسلام آباد گواه انتقال اجساد ده ها نیروی نظامی پاکستان و شهروندان آن کشور به آن سوی مرز هستند. در تازه ترین مورد، یک رسانه ی پاکستانی گزارش کرده که دستگاه استخبارات پاکستان به زور شهروندان آن کشور را برای نبرد به افغانستان ترغیب میکند و هر آنکسی که از این تصمیم سر باز میزند را بازداشت و زندان می اندازد. در تازه ترین مورد، گزارش ها میرساند که پاکستانی های بازداشت شده از سوی استخبارات آن کشور وطالبان به زور وادار شده بودند تا به جنگ افغانستان فرستاده شوند، اما پیش از آنکه طالبان و استخبارات پاکستان به این هدف خود دست یابند، پولیس پشاور تمامی افراد را از چنگ طالبان آزاد کرده و آنان را دوباره به خانواده های تسلیم نموده است.

 

حضور شهروندان پاکستانی در جنگ افغانستان، به تمامی جهان واضح شده است، اما سازمان ملل متحد با آنکه از تمامی موارد آگاهی کامل دارد و مدارک بیشماری به روی میز این سازمان گذاشته شده، این نهاد هیچگونه اقدامی در قبال جلوگیری از مداخله های پاکستان در امور افغانستان انجام نداده است. از سوی هم مأموریت های دیپلوماتیک جهان در افغانستان اعلام کرده اند که نیاز است تا به زودترین فرصت خشونت ها از سوی طالبان در کشور متوقف گردد ، زیرا از این پس جهان نمی خواهد گواه قربانی شدن مردمان بی گناه افغانستان به گونه ی روز افزون باشد. این درخواست در حالی انجام می شود که در حال حاضر دست کم 95 در صد نیروهای امریکایی و متحدانش در ناتو، افغانستان را ترک گفته اند و به زودی روند خروج نیروهای امریکایی تا پایان ماه سپتمبر از افغانستان تکمیل خواهد شد، در پاسخ نیز گروه طالبان حمله های شان را در کشرو گسترش داده اند.