کابل- افغانستان (گ.ر.پ):

گردآوری آمار: سید مجتبا سادات

گزارش: لطف الله نجرابی

افغانستان که در سال 2001 میلادی با حضور نظامیان امریکایی و بین المللی روزهای خوبی را تجربه می کرد، پس از سال 2005 میلادی دوباره به لانه امن هراس افگنان مبدل شد و طالبان این بار سر از ولایت هلمند بیرون کشیدند. تا سال 2008 میلادی این گروه بیشتر مصروف حمله های کوچک هراس افگنانه بودند. اما از سال 2009 میلادی به این سو، طالبان اکنون به قدرت سیاسی و نظامی مبدل شده است تا جای که «بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان» در تازه ترین گزارشش نگاشته است که افغانستان 53 در صد جغرافیایش را اکنون زیر تسلط دارد.

تلفات غیر نظامیان ناشی از جنگ های یک دهه پسین در کشور:

بر بنیاد آمار دفتر معاونت سازمان ملل متحد برای افغانستان از سال 2009 میلادی تا 2018 میلادی دست کم (91675) غیر نظامی قربانی مبارزه با هراس افگنی و نبرد میان نیروهای امنیتی افغانستان و طالبان شده اند. این آمار نشان میدهد که در 10 سال گذشته دست کم (32114) غیر نظامی مشمول بانوان و کودکان در درگیری ها جان باخته اند و (59561) تن دیگر نیز زخم برداشته اند که میزان زخمیان غیر نظامی از سال 2015 میلادی تا سال 2017 افزایش چشمگیری داشته است. اما در سال 2018 میلادی آمار جان باخته گان رویداد های هراس افگنانه در کشور افزایش 11 در صدی داشته است.

شمار جان باخته گان ملکی در 10 سال توسط طالبان و دیگر گروه ها:

در این نبرد طاقت فرسا و نفس گیر افغانستان در 10 سال پسین که اکنون گروه های هراس افگن بین المللی نیز شامل آن می شود، غیرنظامیان بیشتر از سوی طالبان و دیگر هراس افگنان آماج قرار میگیرند. آمارها سازمان ملل متحد نشان میدهد که در ده سال پسین دست کم (22340) غیر نظامی از سوی طالبان، (6299) غیر نظامی از سوی نیروهای دولتی، (3475) تن از سوی طرف های دیگر قربانی شده و جان های شان را از دست داده اند. آمار ارایه شده بیان کننده 69 در صد تلفات از سوی طالبان می باشد. نیروهای دولتی عامل 19.6 در صد تلفات و نیروهای دیگر مسؤول 10.8 در صد تلفات غیر نظامیان در یک دهه پسین بوده اند.

تلفات ملکی ناشی از حمله های انتحاری و پیچیده طالبان و دیگر گروه های هراس افگن:

در ده سال گذشته، طالبان و تمامی گروه های هراس افگن دیگر همواره روش های جنگی شان را تغییر داده اند و با بهانه های گونه گون و سپر قرار دادن غیر نظامیان تلاش کرده اند تا در نبرد جان سربازان شان را حفظ کنند. در این میان یکی از شیوه های خطرناک طالبان حمله های پیچیده هراس افگنانه و انتحاری بوده است. سازمان ملل متحد نگاشته است: «در ده سال گذشته 17057 غیر نظامی مشمول بانوان و کودکان در حمله های پیچیده هراس افگنانه و حمله های انتحاری طالبان قربانی شده اند. دست کم 4160 تن در این گونه رویداد ها جان باخته اند و 12897 تن دیگر نیز زخمی شده اند.»

تلفات ملکی ناشی از حمله های هوایی نیروهای ایتلاف و افغان:

پس از سال 2009 میلادی هرچند تلفات غیر نظامیان ناشی از حمله های هوایی کاهش یافته بود، اما با افزایش تحرکات طالبان پس از سال 2014 میلادی و کاهش نیروهای امریکایی و ایتلاف در کشور، حکومت افغانستان را وادار ساخت تا لانه های این گروه آماج حمله های سنگین هوایی قرار گیرد. آمار سازمان ملل متحد نشان میدهد که در 10 سال پسین دست کم (4425) غیر نظامی از اثر حمله های هوایی قربانی شده اند. آمار ها نشان میدهد که دست کم (2402) غیر نظامی از اثر این حمله ها جان باخته اند و (2293) تن دیگر نیز زخمی شده اند. آمار تلفات غیر نظامیان ناشی از حمله های هوایی از سال 2016 میلادی به این سو افزایش چشمگیر داشته است.

آمار تلفات کودکان در 10 سال پسین از اثر نبرد میان گروه های هراس افگن و نیروهای امنیتی:

در این ده سال در کنار بانوان و مردان کودکان نیز از حمله های هراس افگنانه و همچنان پاسخ بالمثل نیروهای دولتی و حامیان شان در امان نبوده اند. در یک دهه پسین دست کم (21393) کودک از اثر خشونت و درگیری ها در کشور قربانی شده اند که از این میان دست کم (6436) کودک جان باخته است و (14957) تن دیگر نیز زخم برداشته اند.

شورای امنیت ملی افغانستان در واکنش به این آمارها باورمند است که طالبان و گروه های هراس افگن در نبرد با نیروهای امنیتی کشور بیشتر غیر نظامیان، به ویژه کودکان با سپر قرار قرار گرفتن قربانی می شوند. طارق آرین سخنگوی شورای امنیت ملی در گفت و گو با رسانه ها یک روز پیش اعلام کرد که طالبان با تغییر شیوه جنگی شان و  استفاده از اماکن غیر نظامی و مقدس نیروهای امنیتی را هدف قرار میدهند، اما حکومت افغانستان تأکید می ورزد که به حیث نظام و حکومت مسؤول در تلاش تغییر شیوه های جنگی شان هستند، تا از تلفات غیر نظامیان در رویا رویی با گروه های هراس افگن جلوگیری شود.

Developed by Nethub

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *