کابل- افغانستان (گ.ر.پ):

خبرنگار: شیرشاه نوابی

کابوس تازه برای حقوق بانوان در افغانستان، در حالی که امریکا با طالبان به منظور راه حل سیاسی در افغانستان تلاش دارند، حالا دیده می شود که حقوق بانوان با خطر از دست دادن رو به رو شود. در تازه ترین مورد بانو هیتر بار، پژوهشگر ارشد دیده بان حقوق بشر با ابراز نگرانی از وضعیت بانوان در کشور گفته است که دست آوردها 18 سال پسین بانوان با نشست رسمی طالبان و امریکا در قطر با تهدید رو به رو است. او در گفت وگوی اختصاصی با پاسبانان اعلام کرده است: «به باور من دست آورد حقوق بانوان در افغانستان در لحظات خطرناک قرار گرفته است. بانوان افغانستان همانند مردان این کشور برای رهایی از خشونت و درگیری بیش از یک دهه قربانی های زیادی را متحمل شده اند. اما خطر این که حقوق شان حالا قربانی معامله با طالبان شود بیشتر از پیش دیده می شود.»

بر بنیاد گفته های این پژوهشگر ارشد دیده بان حقوق بشر، حالا به مانند آینده واضح شده که امریکا خواهان معامله خروج از افغانستان است، هرچند که این تعامل هزینه هنگفتی را نیز داشته باشد، بنا بر این واشنگتن هیچ گونه نگرانی در پیوند به وضعیت بنانوان و همچنان حقوق بشر به گونه وسیع ندارد تا این که در تعامل با طالبان از چنین مسأله پشتیبانی کند. بانو بار ابراز نگرانی میکند: «فعالان حقوق زن در بیش از یک دهه تلاش زیاد برای دست یابی به حضور بانوان در نشست های صلح کردند، در نهایت هرچند آنان پیشرفت های را در این مبارزه به دست آورده بودند، آن هم هنگامی که رییس جمهور غنی در ماه نومبر در تیم مذاکراتی اش با طالبان 3 بانو را گماشته بود، اما حالا دیده می شود که این دست آورد نیز با خطر از دست رفتن رو به رو شده است.»

او همچنان اضافه می کند: «نخست حکومت حتا در میز مذاکره حضور ندارد و مشخص نیست که چه زمان حکومت وحدت ملی خواهد توانست که بخشی از گفت و گوهای صلح میان امریکا و طالبان باشد. دوم اینکه مذاکره کننده ارشد امریکا زلمی خلیلزاد از حکومت خواسته تا تیم تازه گفت و گو کننده را برای دیدار مستقیم با طالبان آماده سازد، این مسأله نشان میدهد که برای خلیلزاد دست آوردهای پسین مشمول حقوق بانوان در افغانستان اولویت ندارد و ممکن است که بانوان این بار از سوی رییس جمهور غنی شامل تیم مذاکره چی نخواهد شد.»

بانو هیتر بار گفته است، از این رو میتوانم بگویم که این در ذات خود سناریوی یک کابوس است، زیرا یک مقام امریکایی که معلوم میشود هیچ توجه به حقوق بانوان افغانستان ندارد، با طالبان گفت و گو میکند و این گونه معلوم می شود که او یقینن بر دیدگاه های کاملن زن ستیزانه اش ایستاده است و این مسأله به گونه ژرف نشاندهنده آن است که آقای خلیلزاد هیچ گونه اهمیتی برای حقوق بانوان و دختران افغان در گفت و گو با طالبان قایل نیست.

Developed by Nethub

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *