کابل- افغانستان (گ.ر.پ)

نوشته: شکیب احمد نظری

احمد شاه مسعود ملقب به شیر پنجشیر، آمر مسعود و قهرمان ملی کشور و از فرماندهان پیشین جهاد و مقاومت کشور بود که سال ها با ارتش شوروی پیشین که افغانستان را اشغال کرده بود جنگید و در 18 سنبله 1380 مطابق به 9 سپتامبر 2001 از اثر حمله ی انتحاری دو هراس افگن وابسته به شبکه ی القاعده، که خود را خبرنگار معرفی کرده بودند در خواجه بهاءالدین ولایت تخار به شهادت رسید. احمد شاه مسعود فرزند دگروال دوست محمد خان از افسران ارتش در هنگام پادشاهی محمد ظاهر شاه و نواده ی یحیا خان یکی از بزرگان مردم پنجشیر در دوران پادشاهی امان الله خان بود که وظیفه ی خزانه دار نقدی را به عهده داشت. فرمانده مسعود در 11 سنبله 1332 (2 سپتامبر 1953) در روستای جنگلک دره پنجشیر چشم به جهان گشود. از آن جا که دوست محمد خان پدر احمد شاه مسعود در جریان خدمت به حیث افسر ارتش (صاحب منصب اردو) در ولایت های ننگرهار، بدخشان، بغلان، غزنی، هرات و کابل ایفای وظیفه کرد و مسعود همراه با خانواده اش به ولایت های متعدد، دوران کودکیش را به سر رسانیده است.

مسعود مکتب را در لیسه استقلال کابل به پایان رساند و در سال 1352 وارد دانشکده ی انجنیری «مهندسی» پل تخنیک کابل شد. همزمان با ورود به دانشگاه عضویت نهضت اسلامی افغانستان را نیز پذیرفت و در تابستان سال 1354 رهبری مبارزه ی نخستین قیام پنجشیر در برابر حکومت وقت، پس از بازداشت و اعدام چندین تن از همکارانش به پاکستان رفت. او پس از رویداد هفتم ثور «کودتای کمونیستی» سال 1357 به گونه ی عملی نبرد در برابر رژیم های کمونستی را از ولایت های نورستان و کنر با رهبری دسته های کوچک مجاهدین آغاز کرد. احمد شاه مسعود پس از سه سال نبرد با روس ها در سال 1361، فرمانده کُل نظامیان روس در افغانستان برای توافق آتش بس وارد گفت و گو شد و پس از دو سال این توافق نامه به امضاء رسید. با امضاءی این توافق نامه در واقع روس ها مجاهدین را برای نخستین بار به حیث جریان سیاسی در افغانستان به رسمیت شناختند. احمد شاه مسعود با استفاده از این فرصت به سازماندهی نیروهای مقاومت در برابر تجاوز افغانستان از سوی شوروی پیشین در بیرون از دره ی پنجشیر پرداخت و با ایجاد شورای نظار یکی از منظم ترین تشکیل های نظامی و چریکی را در برابر رژیم کمونیستی شکل داد و به رو یا رویی نظامی پرداخت.

بر بنیاد مدارک تأریخی نظامیان اتحاد جماهر شوروی 9 بار بر احمد شاه مسعود حمله های هوایی و زمینی را راه اندازی کردند که این حمله ها شکست و یا هم بی نتیجه ماند و در پی آن، تا هنگام بیرون شدن آخرین سرباز روس از افغانستان در تاریخ 13 میزان 1369 احمد شاه مسعود به مبارزاتش ادامه داد. در سال 1990 قشون سرخ از افغانستان بیرون شد. فرمانده احمد شاه مسعود ملقب به آمر مسعود پس از سال ها مقاومت در برابر اشغال افغانستان توسط شوروی پیشین و نبرد با گروه طالبان در هژدهم سنبله ی 1380 از اثر حمله ی انتجاری دو هراس افگن وابسته به شبکه ی القاعده که خود را خبرنگار معرفی کرده و مواد همراه شان را در درون کمره جاسازی نموده بودند، به شهادت رسید. پس از شهادت وی، محمد قسیم فهیم توسط برهان الدین ربانی به جانشینی وی منصوب گردید.

دو روز پس از شهادت فرمانده مسعود برج های دوگانه ی تجارت جهانی فروپاشید و امریکا نیز به همین بهانه وارد افغانستان شد تا گروه القاعده را زمین گیر کند.

Developed by Nethub

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *