کابل-افغانستان(گ.ر.پ):

خبرنگار: قدرت الله لشکری

گفتگو ها میان هیآت های طالبان و امریکا به روز سه شنبه در دوحه پایتخت قطر وارد دومین روز شد.

این در حالیست که طالبان این بار هیآت با صلاحیتی را به قطر فرستاده اند که ملا عبدالغنی برادر در راس این هیآت قرار دارد. قبل از این هیآت های امریکا و طالبان چهار بار باهم دیدار و گفت وگو کرده‌ اند. که قبلاَ ریاست هیآت طالبان را عباس ستانکزی به دوش داشت و بر بنیاد گزارش‌ ها این هیآت در بعضی موضوعات از جمله موضوع آتش بس گفته بود که صلاحیت بحث را ندارد.

اشتراک ملا عبدالغنی برادر در گفت وگو های قطر احتمال توافق بین امریکا و طالبان را افزایش داده است. امریکا تلاش دارد به واسطه ی صلح با طالبان، به جنگ هفده ساله در این کشور پایان دهد.

ملا عبدالغنی برادر کیست؟

ملا برادر در سال ۱۹۶۸ در ولسوالی دهراود ولایت ارزگان به دنیا آمد و در دوران جوانی نقش مهم را در جنگ علیه نیرو های شوروی در حوزه قندهار داشت. ملا برادر علوم دینی را در پاکستان فرا گرفته و  در زمان طالبان معاون ملا عمر و فرد شماره دوم این گروه بود.

مولوی قلم الدین، وزیر امر به معروف دوره طالبان، میگوید: ملا برادر در دوره طالبان از صلاحیت‌ های گسترده برخوردار بود: ملا برادر از موسسین تحریک طالبان است و از افراد نزدیک ملا محمد عمر بود. این در حالیست که با شکست طالبان، ملا برادر به عنوان یکی از موسسان شورای کویته نقش بازی کرد؛ ولی در سال ۲۰۱۰ در شهر کراچی پاکستان بازداشت شد. به دنبال تلاش ‌های ایالات متحده امریکا برای صلح، و ملاقات ‌های پیهم زلمی خلیلزاد با مقام های پاکستانی، ملا برادر در ماه اکتوبر ۲۰۱۸ از زندان آزاد شد. ملا برادر در زمان طالبان به عنوان معاون وزیر دفاع این گروه کار کرده و گفته می‌شود که او مهارت خوبی در ایجاد آمدن اجماع بین چهره ‌های طالبان داشته است. براساس اظهارات اعضای پیشین گروه طالبان، ملا برادر پس از آزاد شدن از زندان، معاونت ارشد رهبر این گروه را به عهده گرفته و ریاست کمیته سیاسی طالبان را نیز همزمان بر دوش دارد. سید اکبر آغا، عضو پیشین گروه طالبان، چنین میگوید: ملا برادر در حال حاضر از نفوذ خوبی در میان طالبان برخوردار است: ملا برادر آخند در این مذاکرات می‌تواند بسیار موثر واقع شود. در بین طالبان او یگانه فردی است که صلاحیت عام و تام در گفتگوها دارد.

اکبر آغا می افزاید: در رده بندی سیاسی گروه طالبان، ملا برادر معاون ارشد است و معاونان دیگر حق ندارند مشوره ‌ها و فیصله‌ های او را رد کنند. از نظر نظامی نیز ملا برادر در زمان طالبان در سمت‌ های بلند قرار داشت. سید اکبر آغا افزود: حالا نیز ملا برادر بر جنگجویان طالبان در افغانستان نفوذ دارد. در سال ۲۰۱۲ وقتی حامد کرزی بر آزادی ملا برادر تاکید کرد، یکی از انتقاد ها این بود که او از مرض شکر رنج می ‌برد و از وضعیت روانی خوبی نیز برخوردار نیست. سید اکبر آغا می‌گوید “زندان خود مریضی” است ولی حالا ملا برادر از توانایی ‌های جسمی و روانی بهتری برخوردار است. حامد کرزی رییس جمهور پیشین افغانستان در سال ۲۰۱۲ خواستار رهایی ملا برادر از زندان پاکستان شد. آقای کرزی به این باور بود که ملا برادر طرفدار صلح است و تصمیم ‌های او می‌تواند در  روند صلح افغانستان را کمک کند.

Developed by Nethub

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *