کابل- افغانستان (گ.ر.پ):

نوشته: سنت الله تیمور

حکومت افغانستان نیز برای رسیدن به صلح و موفقیت روند گفتگوی صلح میان طالبان و حکومت امریکا تلاش ها و برنامه های خویش را از ابعاد مختلف داشته و این جریان را برای موفقیت موفقیت و موثریت صلح با گذشت هر روز سرعت داده و همواره عمل کرده است.

سفر پسین حمد الله محب مشاور امنیت ملی افغانستان به اوزبیکستان بدون تردید برای تحقق صلح در کشور و ایجاد سهولت های بیشتر در گفتگوی های صلح به رهبری و مالکیت افغانها صورت گرفت. وی روی این موضوع با مقام های ازبیکستان به ویژه مقام های عالی رتبه امنیتی این کشور دیدار و مباحثه داشته است. دقیقاً  کشور ازبیکستان یکی از کشورهای مهم و همکار در مورد صلح افغانستان پنداشته میشود و رابطه این کشور نیز با نماینده گان طالبان در قطر خوب گفته شده و در روزهای  پسین وزیر خارجه این کشور با ملا برادر نماینده سیاسی طالبان در قطر روی تحقق صلح و پایان جنگ در افغانستان دیدار و گفت وگو داشته است. بدون شک برخی از کشورها در منطقه برای تسهیل و موثریت گفتگوهای صلح اگر صادقانه عمل کنند به حکومت افغانستان و پیشرفت این روند ممد واقع خواهند شد؛ زیرا تا اکنون در بسا موارد بی طرف بودند و تلاش های شان به موفقیت های منتج خواهد شد.

از سوی هم زمان آن فرارسیده که حکومت افغانستان تلاش و تقلای خویش را جهت گرفتن مالکیت این گفتگوها به خرچ داده و با توجه به فضای کنونی توأم با دخالت کشورهای منطقه در این روند، از تدبر و تفکر کار گرفته نقشه راه موثر را برای پایان جنگ در کشور ایجاد کند. یک دور از سفرهای مشاور امنیت ملی در کشورهای منطقه برای جلب توجه و همکاری های منطقه یی در مورد پایان جنگ در افغانستان و تسهیل گفتگوهای روند صلح به رهبری افغانها تأثیرات خوب داشت و حد اقل کشور های یاد شده با دخالت در این روند روی مالکیت و رهبریت افغانها و حکومت افغانستان تأکید داشتند و حفظ دستاوردهای 18 ساله حکومت افغانستان را در این گفتگوها مشروط عنوان کردند.

قرار اطلاع در سفر کنونی هم مشاورین امنیت ملی افغانستان و ازبیکستان بار دیگر در پیوند به گسترش همکاری ها میان دو کشور تأکید کردند. دو طرح در مورد مسایل مختلف مشمول مبارزه مشترک در برابر هراس افگنی، مبارزه مشترک در برابر قاچاق مواد مخدر، همکاری های مرزی، همکاری‏های بهداشتی در چارچوب نهادهای امنیتی، توسعه همکاری های اقتصادی، زیربنایی، مواصلاتی، آموزشی و فرهنگی بحث های عملی نمودند.

همچنان مشاورین امنیت ملی دوکشور در پیوند به تدوین اسناد همکاری های مشترک در بخش های گونه گون به ویژه مبارزه در برابر هراس افگنان منطقه یی و ‌افراطگرایی بحث کردند و مشاور امنیت ملی ازبیکستان تحقق روند صلح و پایان جنگ در افغانستان را از نیازها و اولویت های مهم در منطقه پنداشت، به باور این مقام ازبیک، بی ثباتی و تداوم نبرد افغانستان در شرایط کنونی، به منطقه خطرناک دانسته و از قربانی های مردم و نیروهای امنیتی این کشور سپاس و قدردانی کرد.

داکتر محمودوف درخصوص موقف کشورش در  پشتیبانی از روند صلح تأکید کرد که تامین صلح در افغانستان تنها به رهبری و مالکیت افغان‌ها ممکن است. با توجه به حسن نیت و ابراز نظر مقام های امنیتی ازبیکستان، آن کشور وعده همکاری ها در این زمینه گفته میتوانیم که تلاش ها و سفرهای مقام مشاوریت امنیت ملی افغانستان برای دخیل کردن کشورهای منطقه در بحث صلح و برای گرفتن مدیریت این روند به دست حکومت افغانستان، بدون تردید مؤثر و ممد بوده و ایجاب میکند که این گونه سفر ها و تلاش ها شدت و جدیت پیدا کند؛ زیرا در وضعیت کنونی افغانستان نیازمند چنین امر در منطقه خواهد بود.

در همین حال شورای عالی صلح افغانستان در واکنش به دیدار وزیر خارجۀ ازبیکستان با معاون گروه طالبان می‌گوید، ازبیکستان می‌تواند نقش کلیدی را در روند گفتگو‌های صلح افغانستان ایفا کند. ازبیکستان پیش از این گفته بود آماده‌ است تا گفتگو‌های صلح میان حکومت افغانستان و طالبان را میزبانی کند.میر ضیایف رئیس جمهوری ازبیکستان در نشست تاشکند که در ماه حمل سال روان هجری خورشیدی برگزار شده بود گفته ‌است، از هر تلاش به منظور جلوگیری از ادامه خشونت‎ها در  افغانستان و منطقه استفاده خواهند کرد.

در حالیکه یکی از خبرنامه های گروه طالبان آمده که در این دیدار آقای کاملوف گفته‌است، کشورش آماده هر نوع همکاری در بخش صلح با افغانستان است. پیش از این وزارت خارجه ازبیکستان هم اعلام کرده بود که عبدالعزیز کاملوف از ۳ تا ۵ مارچ در قطر خواهد بود. مقام‌های ازبیکستان و معاون گروه طالبان در حالی با هم دیدار کرده‌ اند که نماینده‌گان این گروه پس از وقفۀ دو روزه، سومین روز است که سرگرم گفتگو‌های دور پنجم با زلمی خلیل‌زاد نماینده ی ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان در قطر اند.

Developed by Nethub

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *